Gå direkt till innehåll
Generation Z vill värna om det svenska jordbruket

Pressmeddelande -

Generation Z vill värna om det svenska jordbruket

Sen 2008 har andelen unga som tycker att det är viktigt att värna om jordbruket ökat markant, från 40 procent till 69 procent. Att det svenska jordbruket har betydelse för dagens unga kan man också ana i hur de ser på Sveriges självförsörjning, där drygt varannan (58%) tycker att Sverige ska vara självförsörjande på livsmedel. Bland killar, ytterligare något fler (63%).

-Vi har haft flera dramatiska händelser under de senaste åren som den extrema torkan 2018 och nu pandemin som så klart påverkar samhällets syn på självförsörjning. Det som är slående i den här undersökning är att vi ser så tydligt att särskilt den yngre generationen blir mer medvetna om vår sårbarhet och att det är viktigt att värna vår egen matproduktion, säger Isabel Moretti, Vd för Svenskt Kött.

Unga fortsätter också att generellt ha en positiv syn på svensk mat. 8 av 10 unga tycker att svenska livsmedel håller högre kvalitet än importerade. Och att maten är svensk (58%) är, tillsammans med klimatsmart (69%) och ekologisk (62%), vad unga främst associerar med hållbar mat. Antalet unga som väljer att äta svenskproducerat i möjligaste mån har också ökat kraftigt sen 2016, från 15 procent till 40 procent.

-Att välja svensk mat har länge varit viktigt för unga och det primära förhållningssättet unga har till vad de äter – att det ska vara svenskproducerat i möjligaste mån. Det handlar dels om en kvalitetssäkring, men också om att värna om miljö och klimat, varför vi samtidigt ser så höga andelar unga som också väljer klimatsmart och ekologiskt. Det ena utesluter inte det andra, utan bottnar i en vilja och drivkraft att, på alla sätt möjliga, göra skillnad, avslutar Sara Fröhling Lind, projektledare och expert på konsumtion och livsstil på Ungdomsbarometern.

Fakta om undersökningen, genomförd av Ungdomsbarometern:
Intervjumetod:
Digital enkätundersökning genom urval i e-postregister samt paneler
Målgrupp:
Ungdomar i Sverige mellan 15-24 år
Fältperiod: 6 oktober - 5 november 2020
Antal intervjuer:
1 128 st

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Organisationen Svenskt Kött

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Du kan också beställa och ladda ner material för att bli bättre på kött.

Läs mer på svensktkött.se. Följ oss i sociala medier och använd gärna hashtagen #SvensktKött.

Svenskt Kött, 105 33 Stockholm. 010-18 42 600. info@svensktkott.se

Kontakter

Isabel Moretti

Isabel Moretti

Presskontakt VD +46 72 142 04 83

Relaterat innehåll

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Du kan också beställa och ladda ner material.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Här möter du även några av alla svenska bönder som berättar om sitt arbete. Du kan också beställa och ladda ner material.

I priset för det svenska köttet ingår:
•Världens strängaste djurskyddslagstiftning
•Respekt för djurens behov av naturligt beteende
•Mycket hög livsmedelssäkerhet
•Arbetstillfällen i Sverige och en levande landsbygd
•Öppna och värdefulla landskap tack vare betesdjuren; bara svenska djur kan beta svenska hagar

Svenskt Kött ägs av Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Köttföretagen, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet.

Svenskt Kött
Franzéngatan 6
105 33 Stockholm