Gå direkt till innehåll
Starkt förtroende för djurhållning hos konsument, men skillnader mellan djurslagen

Pressmeddelande -

Starkt förtroende för djurhållning hos konsument, men skillnader mellan djurslagen

Svenskt Kött har följt konsumenternas förtroende för djurhållningen i 10 år och kan konstatera att förtroendet ligger rätt stadigt på ca 70–75 procent. För att fånga upp hur opinionsläget påverkar förtroendet på kort sikt följer nu också Svenskt Kött konsumenternas förtroende veckovis.

Varje vecka, året runt, får 200 konsumenter åt gången frågor där Svenskt Kött snabbt kan få en indikation på hur svenska folkets förtroende ser ut för svensk gris-, nöt- och lammproduktion. Dessa mätningar som kontinuerligt ger en god indikation kring hur konsumenterna exempelvis påverkas av medierapporteringar.

– Ett intressant resultat vi fick i början av året var att Uppdrag granskning, som sändes vecka 4, gav ett ganska litet, negativt utfall på förtroendet. Det stora tappet fick vi under vecka 3 när TV4 visade bilder från Rögla slakteri. Då hade vi ett ras på i snitt 15 procent. Men redan veckan efter vände förtroendet igen och vecka 4–5 var vi tillbaka på samma nivå som innan, trots att Uppdrag Granskning sände sitt inslag här, säger Isabel Moretti, Vd på Svenskt Kött.

Förutom förtroende för produktionen djurslagsvis, mäter också Svenskt Kött för första gången någonsin hur konsumentens förtroende ser ut för slakt av nöt, gris och lamm.

– Det är första gången vi frågar konsumenterna rakt ut vilket förtroende de har för slakten i Sverige. Trots att det är en fråga som väcker mycket känslor kan vi ändå konstatera att siffrorna är höga där ca 40–45 procent anger att de har högt eller mycket högt förtroende för slakt av gris, nöt och lamm. Tittar vi dessutom på dem som vare sig är negativa eller positiva kan vi addera ytterligare 20–30 procent.

Undersökningen visar på relativt jämna siffror mellan djurslagen men grisslakten sticker ut; En större andel konsumenter anger att de har lågt eller mycket lågt förtroende för slakten av gris.

– Vår analys just nu är att den kritik som finns hos vissa konsumenter vad gäller bedövning av gris slår igenom i siffrorna, men det är en fråga som vi vill titta närmare på för att förstå skillnaderna.

– Den långsiktiga mätningen som vi gjort i 10 år, kombinerat med dessa veckovisa mätningar, ger oss otroligt viktig information. Vi får data och fakta som hjälper oss att följa och förstå konsumenterna, vilket underlättar när vi som bransch tar ut riktningen för framtiden, avslutar Isabel Moretti.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21 december 2020-31 januari 2021 har sammanlagt 752 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Ämnen

Kategorier


Organisationen Svenskt Kött

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Du kan också beställa och ladda ner material för att bli bättre på kött.

Läs mer på svensktkött.se. Följ oss i sociala medier och använd gärna hashtagen #SvensktKött.

Svenskt Kött, 105 33 Stockholm. 010-18 42 600. info@svensktkott.se

Kontakter

Isabel Moretti

Isabel Moretti

Presskontakt VD +46 72 142 04 83
Karin Amedé

Karin Amedé

Presskontakt Kommunikationschef 070-422 23 70

Relaterat innehåll

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Du kan också beställa och ladda ner material.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Här möter du även några av alla svenska bönder som berättar om sitt arbete. Du kan också beställa och ladda ner material.

I priset för det svenska köttet ingår:
•Världens strängaste djurskyddslagstiftning
•Respekt för djurens behov av naturligt beteende
•Mycket hög livsmedelssäkerhet
•Arbetstillfällen i Sverige och en levande landsbygd
•Öppna och värdefulla landskap tack vare betesdjuren; bara svenska djur kan beta svenska hagar

Svenskt Kött ägs av Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Köttföretagen, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet.

Svenskt Kött
Franzéngatan 6
105 33 Stockholm