Gå direkt till innehåll
St Louis-revben med dry rub och jalapenopotatissallad och dipp
St Louis-revben med dry rub och jalapenopotatissallad och dipp

Pressmeddelande -

​Svenskt kött lanserar nya lektioner i Köttskolan om kött för barbecue

Har du också alltid undrat vad en ”Chuck roll” är, eller var ”Porkbutt” sitter på grisen? Lagom till grillsäsongen kommer nu 3 helt nya lektioner med filmer om amerikanska styckningsdetaljer och barbecue i Köttskolan.se och där finns svaren.

Två lektioner om styckningsdetaljer för grillning och barbecue med griskött och nötkött samt en film som reder ut olika benämningar av skivade detaljer av nötkött kommer nu i Köttskolan. Lektionerna presenteras av en av Sveriges bästa experter på barbecue och rökning av kött, Johan Åkerberg som bland annat är delägare av måltidskonsultfirman Måltid och restaurangen HolySmoke BBQ i Skåne.

Amerikansk styckning och tillagning på svenska

–Det är roligt att inspirera till att testa nya detaljer och smaker. Jag har rest en hel del till USA och andra delar av världen och lärt mig mycket om hur de styckar och tillagar köttet för att det ska passa för barbecue. En kunskap jag gärna delar med mig av här hemma, säger Johan Åkerberg.

Filmen ”Amerikansk styckning på svenska – nötkött” fördjupar sig i detaljer styckade på amerikanskt vis och som börjar syns allt mer i butiker och även på restauranger här i Sverige. Det är ofta lite större detaljer som passar för indirekt långgrillning eller barbecue. Det handlar till exempel om brisket (nötbringa), shoulderclod som motsvaras av bog på svenska och topblade som vi kallar fjäderbladsbog. Det är ofta framdelskött som är ett resursklokt och prisvärt kött och kräver längre tillagning för att bli mört och gott.

Filmen om griskött visar på samma sätt de detaljer av gris som är populära för barbecue, hur de ser ut och vad man kan göra med dem. Olika varianter på styckning av revben och sida, så som spareribs, St Louis cut, ribtip och baby back ribs, men även porkbelly och porkshoulder. Många detaljer av griskött lämpar sig utmärkt för barbecue då det innehåller mycket fett som gör att köttet behåller sin saftighet.

Den tredje filmen handlar om det skivade köttet, dess amerikanska benämningar och motsvarigheter på svenska.

Hela djuret – resurssmart och ekonomiskt

–Vi vill berätta om de amerikanska detaljerna och förklara vilka delar de motsvarar i svensk styckning. Det är ett sätt att skapa kunskap om styckning och tillagning som vi hoppas leder till efterfrågan på nya detaljer i Sverige. Att använda fler hela delar av hela djuret är både resurssmart och ekonomiskt, säger Isabel Moretti, vd Svenskt Kött.

Länkar till de nya lektionerna

Om Köttskolan

Köttskolan.se är en digital köttskola med grundutbildningar för medarbetare inom dagligvaruhandeln och såklart för alla intresserade konsumenter.

Den ger på ett enkelt sätt mer kunskap om kött som råvara, mat och näring, samt information om det svenska köttet. Köttskolan innehåller utbildningar i att välja, laga och hantera kött.

Alla kursdeltagare kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse. Det finns över 50 korta, enkla lektioner med filmer som går att följa på mobil, padda eller dator. När man genomfört en utbildning kan man göra ett prov och få diplom.

Tips på recept för grillen

Finansiellt stöd

Köttskolan.se lanserades i september 2017 och finansieras med stöd av Europeiska Unionen i Interreg Öresund-Kattegat-Skagerak European Regional DevelopmentFund inom projektet ”Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött”.

Relaterade länkar

Ämnen


Organisationen Svenskt Kött

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Här möter du även några av alla svenska bönder som berättar om sitt arbete. Du kan också beställa och ladda ner material.

Läs mer på svensktkött.se. Följ oss i sociala medier #SvensktKött.

Svenskt Kött, 105 33 Stockholm. 08-787 55 10. info@svensktkott.se

Kontakter

Isabel Moretti

Isabel Moretti

Presskontakt VD +46 72 142 04 83
Karin Amedé

Karin Amedé

Presskontakt Kommunikationschef 070-422 23 70

Relaterat innehåll

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Du kan också beställa och ladda ner material.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Här möter du även några av alla svenska bönder som berättar om sitt arbete. Du kan också beställa och ladda ner material.

I priset för det svenska köttet ingår:
•Världens strängaste djurskyddslagstiftning
•Respekt för djurens behov av naturligt beteende
•Mycket hög livsmedelssäkerhet
•Arbetstillfällen i Sverige och en levande landsbygd
•Öppna och värdefulla landskap tack vare betesdjuren; bara svenska djur kan beta svenska hagar

Svenskt Kött ägs av Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Köttföretagen, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet.

Svenskt Kött
Franzéngatan 6
105 33 Stockholm