Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tjejer som bor hemma utesluter kött periodvis

Majoriteten av svenska ungdomar äter kött fyra till fem gånger per vecka och de har en okomplicerad inställning till att testa vegetariskt.  

 Var fjärde ungdom har någon gång funderat på att sluta äta kött. Mer än dubbelt så många tjejer som killar säger sig ha funderat över detta. Det är något man är nyfiken på och provar under en tid, inget som behöver vara hela livet.

 "Jag låter bli att äta kött ibland, men under perioder när jag tränar mycket vill jag vara säker på att få i mig tillräckligt med järn och andra viktiga näringsämnen. Då är det enkelt och gott att äta kött."

Daniel, 21 år

 "När jag bodde hemma åt jag inte kött, men nu har jag eget hushåll och väntar barn. Så det var enklast att börja äta kött igen."

Elin, 23 år

 Tjejers ointresse för mat kopplat till vegetarisk kost

Det finns ett samband mellan tjejers ointresse för mat och funderingar på vegetarisk kost. Fyra av fem av de tjejer som betecknade sig ointresserade av mat har på allvar funderat över att sluta äta kött.

 

På frågan om vad eller vem som influerat till tanken svarar 46 procent av dem som funderat över vegetarisk kost "jag själv" eller "flickvän/pojkvän". Media, kändisar eller lärare ger inte några starka influenser om kosthållning.

  Ego och moral

En kombination av ego och moral förklarar funderingarna över att sluta äta kött. För sin egen personliga säger ungdomarna att de:

 

  • tror att kött är dyrt
  • tror man blir friskare utan kött
  • tror att en kost utan kött hjälper en att gå ner i vikt

 Moraliskt sett tror man att det skulle vara bra för miljön och man vill "inte äta djur". Hälften av dem som någon gång funderat på att sluta äta kött anger som argument att man inte vill äta djur. 66 procent av tjejer som inte flyttat hemifrån finns i den gruppen.

Läs mer!

Vill du veta mer om svenska ungdomars inställning till kött, måltider och matlagning?

»Till Svensk Köttinformations ungdomsundersökning 

Källa: Undersökning av United Minds genomförd hösten 2008 genom en onlinepanel.

Totalt intervjuades 1000 personer mellan 15-25 år.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Isabel Moretti

Isabel Moretti

Presskontakt VD +46 72 142 04 83
Karin Amedé

Karin Amedé

Presskontakt Kommunikationschef 070-422 23 70

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Du kan också beställa och ladda ner material.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Här möter du även några av alla svenska bönder som berättar om sitt arbete. Du kan också beställa och ladda ner material.

I priset för det svenska köttet ingår:
•Världens strängaste djurskyddslagstiftning
•Respekt för djurens behov av naturligt beteende
•Mycket hög livsmedelssäkerhet
•Arbetstillfällen i Sverige och en levande landsbygd
•Öppna och värdefulla landskap tack vare betesdjuren; bara svenska djur kan beta svenska hagar

Svenskt Kött ägs av Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Köttföretagen, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet.

Svenskt Kött
Franzéngatan 6
105 33 Stockholm