Gå direkt till innehåll
Nitrit eller inte i julkskinkan?

Blogginlägg -

Nitrit eller inte i julkskinkan?

Att välja julskinka handlar inte bara om okokt eller färdigkokt längre. Nu handlar det bland mycket annat även om KRAV-märkt, EU-ekologisk, eller vanlig svensk skinka. Väljer du KRAV-märkt skinka får den inte innehålla nitrit. Men vad betyder det?

De allra flesta julskinkor som säljs i Sverige är saltade och innehåller nitrit. Det är en klassisk "konserveringsmetod" och skinkorna är säkra och godkända som livsmedel.

De KRAV-märkta skinkorna väntas i år utgöra cirka 1,5 procent av den totala volymen och de innehåller inte nitrit, tack vare KRAV:s strängare regler. Läs mer om det hos KRAV.

Förkortad hållbarhet och lägre bakterietillväxt

Nitrit är ett konserveringsmedel som även påverkar färgen. Utan nitrit förkortas hållbarheten och köttet blir lite gråare. Nitrit förhindrar tillväxt av den farliga bakterien Clostridium botulinum som kan tillverka ett gift som ger allvarliga neurologiska störningar. Därför används nitrit i många charkuteriprodukter och även i julskinka.

Undvik hårdstekning

Nitrit i charkprodukter har under de senaste åren blivit omtalat som en farlig tillsats i livsmedel. Om man steker charkuterivaror som innehåller nitrit, till exempel korv eller bacon länge och vid hög temperatur omvandlas nitrit till nitrosaminer som är cancerframkallande. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man ska undvika hårdstekning av bacon och inte använda fettet som blir kvar i pannan eftersom det innehåller samma halt av nitrit eller nitrosaminer som själva köttet.

Deklareras på olika sätt

Nitrit blandas med vanligt koksalt. Mängden natriumnitrit i nitritsalt är 0,6% medan resten 99,4% är vanligt koksalt. Nitrit deklareras som koksalt med nitirit, konserveringsmedel med nitrit eller konserveringsmedel E 250.

Tips för julbordet

  • Ju fler gånger de olika rätterna åker in och ut i kylskåpet, desto kortare blir hållbarheten.
  • Tänk på att ställa fram mindre mängder av de olika rätterna på julbordet, så kanske de äts upp direkt.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Isabel Moretti

Isabel Moretti

Presskontakt VD +46 72 142 04 83
Karin Amedé

Karin Amedé

Presskontakt Kommunikationschef 070-422 23 70

Relaterat innehåll

Äntligen - nu är julskinkorna här

Äntligen - nu är julskinkorna här

Butikernas hyllor börjar fyllas med julskinkor. Något som media snappat upp direkt. Idag kan vi höra om brist på skinkor i P1:s Ekot och läsa på flera håll om ämnet ur olika perspektiv. Några nya trender är vi svenskar inte så intresserade av enligt en undersökning Scan låtit göra. En klar majoritet, 67 procent, av svenskarna vill ha ett traditionellt julbord med klassiska smaker och rätter.

Svenskt Kött berättar om varför du ska välja svenskt gris-, nöt- och lammkött när du handlar mat och äter ute.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Du kan också beställa och ladda ner material.

På svensktkött.se hittar du massor av nyheter, kunskap och inspiration om köttdetaljer, styckning, tillagning och recept. Här möter du även några av alla svenska bönder som berättar om sitt arbete. Du kan också beställa och ladda ner material.

I priset för det svenska köttet ingår:
•Världens strängaste djurskyddslagstiftning
•Respekt för djurens behov av naturligt beteende
•Mycket hög livsmedelssäkerhet
•Arbetstillfällen i Sverige och en levande landsbygd
•Öppna och värdefulla landskap tack vare betesdjuren; bara svenska djur kan beta svenska hagar

Svenskt Kött ägs av Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Köttföretagen, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet.

Svenskt Kött

Franzéngatan 6
105 33 Stockholm